vrijdag 31 juli 2009

‘Zwaan Kleef Aan!’

Deventer de schoonste stad van Nederland.

Afgelopen week las ik in
De Stentor dat door Team Toezicht in de klachtenlijst over 2008 afval met stip op nummer één staat. En dan hebben we het alleen over die keren dat er klachten via het gemeentelijk meldpunt binnenkomen. Meer dan 1800 klachten! De ergernis zal dus veel groter zijn, want niet iedereen dient een klacht in en vele mensen gedragen zich onverschillig ten aanzien van dit probleem.
Twee weken geleden berichtte ik over de schoonmaakactie op De Worp,
een bewoner heeft z’n ergernis had omgezet in een positieve actie en samen met andere bewoners en met medewerking van Cambio de vervuilde strandjes aan de IJssel opgeruimd.
Een prima initiatief, dat de gewoonste zaak van Deventer moet worden. Want het wordt hoog tijd dat we voor een schone stad veel meer met elkaar gaan samenwerken en elkaar positief aanspreken.
Een mooie en schone straat of buurt is gewoon een belangrijke onderlegger voor een prettig leefklimaat. Het staat symbool voor zorgvuldig met elkaar omgaan.
Je zelf daar ook actief voor inzetten was vroeger heel gewoon, maar blijft ons aller verantwoordelijkheid en niet alleen die van de gemeente, de Cambio of Circulus.
Er zijn uitstekende voorbeelden van burgerinitiatief. Een er van wil ik hier naar voren halen omdat het zo praktisch is. Willem Vos kleurrijke initiatiefnemer van - en bevlogen leermeester op het reïntegratieproject de Bataviawerf in Lelystad, ergerde zich na zijn pensionering mateloos aan de sluipende verpaupering bij hem in de straat doordat iedereen zijn rommel liet liggen. Hij begon samen met zijn zonen stilzwijgend - uit het niets - een actie om zijn straat schoon te maken en te houden. Buurtbewoners verklaarden hem in eerste instantie voor gek, maar Willem hield onverstoorbaar vol. De andere toon was snel gezet, vanuit een soort schaamtegevoel boden andere bewoners aan -‘Zwaan Kleef Aan’ - om mee te helpen, omdat af en toe bukken een wereld van verschil maakt. Volgens Willem Vos moet je niet te gauw denken dat je in je eentje niets kunt bereiken. Inmiddels is vanuit zijn initiatief een Stichting Vrijwillige Zwerfaval Opruimers opgericht die Nederlanders wil stimuleren zelf ook de handen uit de mouwen te steken. Het zijn dit soort positieve initiatieven, ver weg van alleen maar klagen en cynisme, waar we er veel meer van moeten hebben. Wij hebben hier onze eigen Deventer Schoon Familie waar nog veel meer mensen lid van zouden kunnen worden. Zelf behoor ik al jaren tot die familie en het bevalt mij uitstekend en geeft me een goed gevoel!
Goed afvalbeleid is een goede mix. De gemeente schept de voorwaarden en handhaaft. Instellingen en organisaties zoals de Cambio en Circulus voeren uit en werken samen met burgers die niet alleen klagen, maar ook signaleren en zelf de handen uit de mouwen steken.
Jij en ik kunnen daar in samenwerking voor zorgen. Dan is het doel Deventer de mooiste en schoonste stad van Nederland een bereikbaar doel. Niet teveel praten, ‘ Jij maakt Deventer! Zwaan Kleef Aan!’

Geen opmerkingen: