vrijdag 25 september 2009

Deventer Bruggenbouwers: 50 plus ambtenaren spelen we vrij

Mijn verkiezingscampagne is nu echt begonnen. Gisteren had ik het eerste debat met Jos Pierey op een druk bezochte bijeenkomst van onze afdeling. Leden hebben denk ik goed kunnen zien waar de verschillen zitten. Qua opvattingen zitten we niet zo ver uit elkaar. We zijn wel twee heel verschillende karakters. Wat mij onderscheidt is dat ik veel meer de verbinding met de stad wil zoeken. De partij vernieuwen, meer debat, daar denk ik precies hetzelfde over als Jos, maar we moeten echt ook ongebruikelijk durven denken waarin we de kracht van burgers veel meer gaan benutten. De bezuinigingen en de kredietcrisis lossen we niet op door introvert politiek plannen te maken in afstemming met onze gangbare partners in de stad. We moeten keuzen durven maken en andere arrangementen durven te ontwikkelen. Meer Senseo-effect zoals ze dat noemen. (Philips en Douwe Egberts, die het beste van twee werelden bundelden hetgeen leidde tot een koffiezetapparaat dat een groot succes werd). Op zo’n manier kunnen gemeente en burgers elkaar ook op onderdelen veel beter aanvullen. De gemeente is te vaak de bovenliggende partij en dat ontmoedigt de inzet van mensen.

Zo’n debat loopt altijd helemaal anders dan je je voorneemt. Er is een onderwerp waar ik echt verder over in discussie wil met de stad, maar dat ik maar even kon aanstippen. Landelijk praten we heel erg over de pensioenleeftijd. Ik denk zelf dat er niet één antwoord is te vinden, we moeten streven naar flexibele arrangementen. Volgend jaar barst de crisis waarschijnlijk echt los omdat heel veel banen onder druk komen te staan. Jonge starters worden daar van de dupe. Van de ene kant roepen we dat ouderen langer door moeten werken, terwijl jongeren aan de andere kant niet aan de bak komen. Ik denk dat wij als gemeente het voorbeeld moeten geven aan bedrijfsleven en instellingen door heel veel stageplaatsen te creëren voor jonge mensen die niet meteen betaald werk kunnen vinden.
Ik las ergens dat medewerkers van Google 1/5 van hun tijd zelf in mogen vullen met nuttige dingen voor de samenleving. Die ruimte aan het personeel legt Google geen windeieren, omdat mensen met hun passie op nieuwe ideeën komen, die zich ook vertalen in goede producten en diensten. Ik wil met dat model wel eens experimenteren. Laten we de 50 plus ambtenaren van de gemeente eens volgens dat Googlemodel voor 1/5 van hun tijd vrijspelen. Een project met de titel ‘Deventer Bruggenbouwers’. Een reservoir aan kennis en kunde voor de samenleving waarmee we tegelijkertijd ruimte creëren voor jonge mensen die ervaring op kunnen doen.


Ik feliciteer het Enkhuis met hun actie die heeft geleid tot het behoud van hun beheerster. Ik ben blij dat ik betrokken partijen (Gemeente en Raster) verzocht heb om in gesprek te gaan om een oplossing te zoeken. Ik ben ook blij met de raadsmeerderheid die het College de opdracht heeft gegeven de skatebaan in Diepenveen alsnog te realiseren. Wel vind ik dat we van dit proces moeten leren. Dergelijke procedures lopen veel te lang en zeker bij voorzieningen van jongeren zullen we snellere procedures moeten doorlopen.

zondag 20 september 2009

De VVD en jeugdbeleid

Jonge en actieve skaters hebben niets in Diepenveen te zoeken. In de Stentor van afgelopen zaterdag staat dat de gemeente teleurgesteld afziet van de plannen voor een skatevoorziening. Dat mag een conclusie zijn die VVD wethouder jeugdzaken Marco Swart zich heel hard aan mag trekken. Nota bene binnen zijn eigen partij is steun voor het verzet van Diepenveners die de komst van een skatevoorziening traineren???? Kennelijk zijn wij niet de enige partij waar we wel eens van mening verschillen! Met welke VVD hebben we hier van doen?
Hebben wij het hier over een rondhangplek? Hebben wij het hier over jongeren die zich vernielzuchtig gedragen uit verveling. Nee, we hebben het juist over een groep jonge mensen met een eigen actieve leefstijl en cultuur. Ze drukken dat uit in een individuele sport waar alles draait om behendigheid en creatieve competitie. Dat zou de liberale achterban van de VVD toch aan moeten spreken. Een perfecte wervingsplek voor jong liberaal talent zou je zeggen.
De vraag van ouders èn kinderen, vanuit het beleidsplan “Te gek een eigen plek” èn vanuit de wijkaanpak voor een skate-baan gaf als uitkomst dat de locatie Brinckerinckbaan mogelijk is; zowel wat betreft bestemmingsplan als bereikbaarheid, ruimte en de locatie is al in gebruik als speellocatie; bovendien blijft de geluidsoverlast binnen de norm. Toen vijf jaar geleden de mobiele skate-baan het begaf en zich de noodzaak aandiende van een nieuwe skate-baan werd op basis van inhoudelijke argumenten door het college voor de locatie Brinckerinklaan gekozen.
Het bestemmingsplan geeft de mogelijkheid van een speellocatie aan; dat niet alle jongeren blijven knikkeren maar soms iets anders willen is inherent aan de jeugd. Valt er met deze jeugd dan niet te praten?? Ik denk van wel; zij hebben aangegeven in de wijkaanpakronde (samen met ouders) een skate-baan te zien zitten, de nota “Te gek een eigen plek” ondersteunt dit en de bestemming als speellocatie zou in principe geen belemmering hoeven geven.
Waar is het dan zo ontzettend fout gegaan dat je het gevoel krijgt dat jongeren in Diepenveen niet welkom zijn??
Is het college cq de wethouder(s) niet in staat om op basis van genoemde argumenten tot een goede uitkomst te geraken?? Heeft het samen bespreken van mogelijke overlast en oplossingsrichtingen geleid tot het verjagen van de jongeren uit Diepenveen. Een stad, een dorp, een wijk is voortdurend in ontwikkeling, daar moet een gemeentebestuur op participeren. Heb je eerst de jonge moeders met de kleintjes, deze kleintjes worden pubers enz.enz.
Wij moeten in de gemeente niet met de mond belijden dat wij jeugd serieus nemen om vervolgens alleen maar onze oren naar volwassenen laten hangen die bang zijn voor overlast. Ik stel voor dat de tegenstanders van deze voorziening eerst eens terug gaan in hun gedachten naar het moment dat ze zelf jong waren en ook de behoefte voelden aan een eigen plek (te gek!). Jongeren horen bij onze samenleving, ook in Diepenveen! Het is goed dat burgemeester Heidema het er niet bij wil laten zitten en toch iets wil realiseren. Er wordt al jaren gepraat, of moet ik zeggen getraineerd zonder resultaat. Ik kreeg een tip uit mijn netwerk die ik via dit blog maar rechtstreeks doorgeef aan onze burgemeester. Neem eens contact op met Ridzerd Elzinga beleidsambtenaar jeugd in de gemeente Oldenzaal. Daar speelde een dergelijke situatie. Rekening houdend met de wetmatige oppositie die overal bestaat tegen jongeren – soms denk ik dat mensen hopen dat we ze weg kunnen toveren – besloot de gemeente Oldenzaal eerst het juridische getouwtrek om de plek af te handelen. Dat duurde in Oldenzaal twee jaar. Toen de gemeente dit resoluut geregeld had stond er binnen drie maanden een skatevoorziening na een korte participatieronde met jongeren. Zo’n traject nu in zetten betekent dat wij in Deventer dan al bijna vijf jaar verder zijn. Maar als het niet rechtsom lukt, dan maar linksom. Wat mij betreft gaan we dit regelen. Als de wethouder jeugdbeleid en de wethouder sportzaken van dit college – we willen toch dat jeugd een gezonde leefstijl heeft? - het deze periode niet wensen te regelen, dan komt het wat mij betreft na 3 maart hoog op de agenda van de nieuwe raad en een nieuw College. Jeugd moet de vrijheid hebben om zich te ontplooien. Ook in Diepenveen!

dinsdag 15 september 2009

Noodkreet van het dak van het Enkhuis, mensen leven niet in regels

Vorige week dinsdagochtend ontving ik per e-mail een noodkreet afkomstig van de vrijwilligers van het Enkhuis in het Rode Dorp. De boodschap was helder en duidelijk: wij willen niet dat de voorziening in het Rode Dorp nog verder achteruit gaat. Het aangekondigde ontslag van de beheerster die in dienst is bij Raster was de druppel in de welbekende emmer. Al jaren wordt er in het Rode Dorp geknokt; voor het behoud van het Enkhuis, voor betere verzorging van de openbare ruimte, voor een goede speelvoorziening; kortom allemaal zaken die eigenlijk zo normaal zouden moeten zijn. De vrijwilligers van het Rode Dorp, van het Enkhuis dus, voelden zich in de kou gezet nu hun steun en toeverlaat in de persoon van de beheerster het veld moest ruimen. Oorzaak is een regeling uit het Sociaal Plan wat Raster heeft opgesteld om de bezuinigingen waar zij zich voor gesteld ziet op te kunnen vangen. Nou zal die regeling wel kloppen maar mensen leven niet in regels maar in hun buurt met een buurthuis en een beheerster. ’s Ochtends werd ik gebeld met het verzoek om te komen luisteren; en dat doe je natuurlijk. Ik ben er samen met mijn collega Wil van der Ouderaa naar toe gegaan. We zijn hartelijk ontvangen en mochten op het dak koffie drinken met de vrijwilligster die hun zorgen aan ons kenbaar maakten. Terechte zorgen! Op mijn vraag of er al gereageerd was door Raster en/of de gemeente werd geantwoord – nee nog niet. Als je tot een oplossing wilt komen zul je eerst moeten luisteren en met elkaar in gesprek gaan; dus ik heb de directeur van Raster, Gerard Faas, gebeld met het verzoek in gesprek te gaan met de bezetters van het Enkhuis. Deze pakte het signaal op en is direct ’s middags in gesprek gegaan met de bezetters zodat duidelijk gemaakt kon worden wat het probleem was, wat de positie van Raster is en wat de bewoners van het Rode Dorp willen. Mijn verzoek aan de gemeente om te reageren werd in eerste instantie afgedaan met het antwoord: het is een zaak van Raster en het personeelsbeleid van Raster, daar gaan wij niet over. Na mijn herhaalde verzoek dat je toch op z’n minst naar de bewoners toe kunt gaan om te luisteren is er woensdagochtend door Margriet de Jager een bezoek gebracht aan het Enkhuis in het Rode Dorp. Vanaf dat moment heeft er druk overleg plaatsgevonden tussen Raster, de gemeente en andere partijen; ook ik heb een aantal suggesties aangedragen. Vrijdagmiddag kreeg ik een e-mail van de wethouder met het bericht dat deze week een oplossingsrichting wordt aangereikt. Ik ben benieuwd! Één ding is voor mij heel duidelijk; als mensen een noodkreet uitzenden en met je in gesprek willen gaan dan moet je dat doen. Ook de vrijwilligsters in het Enkhuis weten heel goed dat je niet meteen met een oplossing in de achterzak komt. De eerste stappen voor een oplossing vinden meestal plaats door het op gang brengen van een dialoog. Ik hoop dat ik hieraan via mijn bemiddeling heb bijgedragen en wacht vol spanning de verdere berichten af! Hulde aan de vrijwilligsters van het Enkhuis die knokken voor hun wijk, hun Enkhuis en hun beheerster!

dinsdag 8 september 2009

de farce van het verantwoordingsdebat; er valt wat te kiezen op 3 maart

Wie denkt dat de PvdA fractie na ons NEE tegen de nieuwbouwplannen van stadskantoor/bibliotheek passief in een hoekje zou gaan zitten vergist zich. Afgelopen vrijdag heeft de PvdA fractie een idee gepresenteerd voor de huisvesting van de ambtenaren en de bibliotheek. Daar hoeven wij, de hei niet voor op.

Wij hebben ook bij de coalitiewisseling om een verantwoordingsdebat gevraagd over hoe het zo ver heeft kunnen komen met een plan, waar al lang geen draagvlak meer voor was in de stad. Dat debat is ons toegezegd door de andere partijen, maar deze hebben een echt debat niet aangedurfd. Het is belangrijk om als politiek verantwoordelijken bij het herhaaldelijk sneuvelen van het college de “verantwoordingsvragen” te stellen om er met elkaar van te leren. Je hebt in de krant kunnen lezen hoe de nieuwe coalitiepartijen en met name de partijen van wethouders Hiemstra en Berkelder die verantwoordelijkheid volledig uit de weg zijn gegaan en er een beschamende vertoning van hebben gemaakt.

Het CDA dat de discussie ooit inging met – 'het mag niet meer kosten dan 56 miljoen' - werd gaandeweg stiller en stiller en verwachtte zelfs geen antwoord meer op de gerechtvaardigde vraag (ook door de PvdA gesteld) over de parkeeroplossingen. Is dat soms de moderne opvatting van Jan Oggel over goed rentmeesterschap? We zullen het nooit weten want het CDA zwijgt.
En dan de VVD. De zelfbenoemde pleitbezorger van ondernemend Nederland, sluit zich af voor kritische afwegingen die iedere ondernemer zou maken.
Groen Links speelde zichzelf overschreeuwend verstoppertje om haar wethouder uit de wind te houden die opzichtig heeft gefaald. Het debat was niet meer dan een goed geregisseerd spelletje, vliegen afvangen en oud fractie-voorzitter pesten en dan nog heel slecht gespeeld.

In een college zitten, betekent verantwoording afleggen door fractie én wethouders. Wat geeft dat voor beeld van onze nieuwe wethouders en burgemeester aan de burgers van Deventer?
Als het moeilijk wordt horen we er even niet bij.


Ik poets zeker de rol van mijn eigen fractie en wethouders niet weg; maar wij hebben altijd met open vizier gediscussieerd met zowel leden, met actiegroepen in de stad en in de fractie over een moeilijk dossier. Zoals dat hoort bij een politieke partij die zichzelf niet opsluit binnen de muren van het gemeentehuis en die op een verantwoorde manier met de toekomst van de stad bezig is. Ons idee voor de huisvesting van ambtenaren en bibliotheek is daar een goed voorbeeld van. Een nuchtere benadering met oplossingen die passen bij deze tijd. Sober, realistisch en duurzaam

De wijze waarop de nieuwe coalitie het verantwoordingsdebat gevoerd heeft is niet anders uit te leggen als dat zij de Deventer burgers niet serieus wenst te nemen. Dat zou ook D66 zichzelf aan mogen rekenen.

Er valt dus wat te kiezen in maart volgend jaar. Laten we het verantwoordingsdebat dan maar voeren in de stemhokjes, want Deventer verdient een toekomst met een gemeentebestuur die haar burgers serieus neemt en die niet wegduikt voor haar verantwoordelijkheid.
Ik maak me daarom sterk voor een andere politieke cultuur, waarin we Deventer, mooie stad met een rijke historie ook de stad maken die klaar is voor de uitdagingen van de toekomst. Waar het goed wonen en werken is. Waar iedereen mee kan doen en waar iedereen serieus wordt genomen.