zondag 20 september 2009

De VVD en jeugdbeleid

Jonge en actieve skaters hebben niets in Diepenveen te zoeken. In de Stentor van afgelopen zaterdag staat dat de gemeente teleurgesteld afziet van de plannen voor een skatevoorziening. Dat mag een conclusie zijn die VVD wethouder jeugdzaken Marco Swart zich heel hard aan mag trekken. Nota bene binnen zijn eigen partij is steun voor het verzet van Diepenveners die de komst van een skatevoorziening traineren???? Kennelijk zijn wij niet de enige partij waar we wel eens van mening verschillen! Met welke VVD hebben we hier van doen?
Hebben wij het hier over een rondhangplek? Hebben wij het hier over jongeren die zich vernielzuchtig gedragen uit verveling. Nee, we hebben het juist over een groep jonge mensen met een eigen actieve leefstijl en cultuur. Ze drukken dat uit in een individuele sport waar alles draait om behendigheid en creatieve competitie. Dat zou de liberale achterban van de VVD toch aan moeten spreken. Een perfecte wervingsplek voor jong liberaal talent zou je zeggen.
De vraag van ouders èn kinderen, vanuit het beleidsplan “Te gek een eigen plek” èn vanuit de wijkaanpak voor een skate-baan gaf als uitkomst dat de locatie Brinckerinckbaan mogelijk is; zowel wat betreft bestemmingsplan als bereikbaarheid, ruimte en de locatie is al in gebruik als speellocatie; bovendien blijft de geluidsoverlast binnen de norm. Toen vijf jaar geleden de mobiele skate-baan het begaf en zich de noodzaak aandiende van een nieuwe skate-baan werd op basis van inhoudelijke argumenten door het college voor de locatie Brinckerinklaan gekozen.
Het bestemmingsplan geeft de mogelijkheid van een speellocatie aan; dat niet alle jongeren blijven knikkeren maar soms iets anders willen is inherent aan de jeugd. Valt er met deze jeugd dan niet te praten?? Ik denk van wel; zij hebben aangegeven in de wijkaanpakronde (samen met ouders) een skate-baan te zien zitten, de nota “Te gek een eigen plek” ondersteunt dit en de bestemming als speellocatie zou in principe geen belemmering hoeven geven.
Waar is het dan zo ontzettend fout gegaan dat je het gevoel krijgt dat jongeren in Diepenveen niet welkom zijn??
Is het college cq de wethouder(s) niet in staat om op basis van genoemde argumenten tot een goede uitkomst te geraken?? Heeft het samen bespreken van mogelijke overlast en oplossingsrichtingen geleid tot het verjagen van de jongeren uit Diepenveen. Een stad, een dorp, een wijk is voortdurend in ontwikkeling, daar moet een gemeentebestuur op participeren. Heb je eerst de jonge moeders met de kleintjes, deze kleintjes worden pubers enz.enz.
Wij moeten in de gemeente niet met de mond belijden dat wij jeugd serieus nemen om vervolgens alleen maar onze oren naar volwassenen laten hangen die bang zijn voor overlast. Ik stel voor dat de tegenstanders van deze voorziening eerst eens terug gaan in hun gedachten naar het moment dat ze zelf jong waren en ook de behoefte voelden aan een eigen plek (te gek!). Jongeren horen bij onze samenleving, ook in Diepenveen! Het is goed dat burgemeester Heidema het er niet bij wil laten zitten en toch iets wil realiseren. Er wordt al jaren gepraat, of moet ik zeggen getraineerd zonder resultaat. Ik kreeg een tip uit mijn netwerk die ik via dit blog maar rechtstreeks doorgeef aan onze burgemeester. Neem eens contact op met Ridzerd Elzinga beleidsambtenaar jeugd in de gemeente Oldenzaal. Daar speelde een dergelijke situatie. Rekening houdend met de wetmatige oppositie die overal bestaat tegen jongeren – soms denk ik dat mensen hopen dat we ze weg kunnen toveren – besloot de gemeente Oldenzaal eerst het juridische getouwtrek om de plek af te handelen. Dat duurde in Oldenzaal twee jaar. Toen de gemeente dit resoluut geregeld had stond er binnen drie maanden een skatevoorziening na een korte participatieronde met jongeren. Zo’n traject nu in zetten betekent dat wij in Deventer dan al bijna vijf jaar verder zijn. Maar als het niet rechtsom lukt, dan maar linksom. Wat mij betreft gaan we dit regelen. Als de wethouder jeugdbeleid en de wethouder sportzaken van dit college – we willen toch dat jeugd een gezonde leefstijl heeft? - het deze periode niet wensen te regelen, dan komt het wat mij betreft na 3 maart hoog op de agenda van de nieuwe raad en een nieuw College. Jeugd moet de vrijheid hebben om zich te ontplooien. Ook in Diepenveen!

1 opmerking:

Anoniem zei

Beste Bep, volgens mij ken je je stukken niet helemaal of helemaal niet. Er is in de hele omgeving geen enkele belangstelling voor dit soort met gemeenschapsgeld betaalde zaken. Ook de heer Heidenma luistert niet naar de wensen van het Dorp; hij kan het niet verkroppen dat er een paar gewone burgers zijn die NIET vinden dat de burgers er voor de politici en ambtenaren zijn.

De houding van de burgemeester is verfoeilijk en ook u mevrouw Spa zou beter moeten weten; gemeenschapsgeld uitgeven aan dingen die toch niet gebruikt gaan worden is onzin. Maar uw partij zakt door dit soort halstarrige houdingen steeds verder het moeras in. Of de arbeiders (ander woord voor WERKENDE BEVOLKING in dit land daar blij mee moeten zijn vraag ik mij af................ heel veel sterkte!!
Berend - 22-09-2009 | 12:11