dinsdag 8 september 2009

de farce van het verantwoordingsdebat; er valt wat te kiezen op 3 maart

Wie denkt dat de PvdA fractie na ons NEE tegen de nieuwbouwplannen van stadskantoor/bibliotheek passief in een hoekje zou gaan zitten vergist zich. Afgelopen vrijdag heeft de PvdA fractie een idee gepresenteerd voor de huisvesting van de ambtenaren en de bibliotheek. Daar hoeven wij, de hei niet voor op.

Wij hebben ook bij de coalitiewisseling om een verantwoordingsdebat gevraagd over hoe het zo ver heeft kunnen komen met een plan, waar al lang geen draagvlak meer voor was in de stad. Dat debat is ons toegezegd door de andere partijen, maar deze hebben een echt debat niet aangedurfd. Het is belangrijk om als politiek verantwoordelijken bij het herhaaldelijk sneuvelen van het college de “verantwoordingsvragen” te stellen om er met elkaar van te leren. Je hebt in de krant kunnen lezen hoe de nieuwe coalitiepartijen en met name de partijen van wethouders Hiemstra en Berkelder die verantwoordelijkheid volledig uit de weg zijn gegaan en er een beschamende vertoning van hebben gemaakt.

Het CDA dat de discussie ooit inging met – 'het mag niet meer kosten dan 56 miljoen' - werd gaandeweg stiller en stiller en verwachtte zelfs geen antwoord meer op de gerechtvaardigde vraag (ook door de PvdA gesteld) over de parkeeroplossingen. Is dat soms de moderne opvatting van Jan Oggel over goed rentmeesterschap? We zullen het nooit weten want het CDA zwijgt.
En dan de VVD. De zelfbenoemde pleitbezorger van ondernemend Nederland, sluit zich af voor kritische afwegingen die iedere ondernemer zou maken.
Groen Links speelde zichzelf overschreeuwend verstoppertje om haar wethouder uit de wind te houden die opzichtig heeft gefaald. Het debat was niet meer dan een goed geregisseerd spelletje, vliegen afvangen en oud fractie-voorzitter pesten en dan nog heel slecht gespeeld.

In een college zitten, betekent verantwoording afleggen door fractie én wethouders. Wat geeft dat voor beeld van onze nieuwe wethouders en burgemeester aan de burgers van Deventer?
Als het moeilijk wordt horen we er even niet bij.


Ik poets zeker de rol van mijn eigen fractie en wethouders niet weg; maar wij hebben altijd met open vizier gediscussieerd met zowel leden, met actiegroepen in de stad en in de fractie over een moeilijk dossier. Zoals dat hoort bij een politieke partij die zichzelf niet opsluit binnen de muren van het gemeentehuis en die op een verantwoorde manier met de toekomst van de stad bezig is. Ons idee voor de huisvesting van ambtenaren en bibliotheek is daar een goed voorbeeld van. Een nuchtere benadering met oplossingen die passen bij deze tijd. Sober, realistisch en duurzaam

De wijze waarop de nieuwe coalitie het verantwoordingsdebat gevoerd heeft is niet anders uit te leggen als dat zij de Deventer burgers niet serieus wenst te nemen. Dat zou ook D66 zichzelf aan mogen rekenen.

Er valt dus wat te kiezen in maart volgend jaar. Laten we het verantwoordingsdebat dan maar voeren in de stemhokjes, want Deventer verdient een toekomst met een gemeentebestuur die haar burgers serieus neemt en die niet wegduikt voor haar verantwoordelijkheid.
Ik maak me daarom sterk voor een andere politieke cultuur, waarin we Deventer, mooie stad met een rijke historie ook de stad maken die klaar is voor de uitdagingen van de toekomst. Waar het goed wonen en werken is. Waar iedereen mee kan doen en waar iedereen serieus wordt genomen.

Geen opmerkingen: